Definitieve besluit van de algemene kerkenraad van de PGE

Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Ede besluit definitief over samenvoeging wijkgemeenten.

De Algemene Kerkenraad, die bestaat uit vertegenwoordigers van de wijkkerkenraden, heeft
donderdag 15 december 2022 unaniem ingestemd met de samenvoeging van de vijf wijkgemeenten. Dat betekent dat vanaf 1 september 2023 de Beatrixkerk, De Open Hof, Harskamp, Noord en Tabor zijn verenigd in één nieuwe kerkelijke gemeente. Tezamen zullen zij als Protestantse Gemeente Ede de eredienst, pastoraat en diaconaat gaan vormgeven, waarbij nadrukkelijk ruimte is voor de eigen kleur. Emmaüs gaat vanaf 1 september 2023 financieel zelfstandig verder.

Eenheid in verscheidenheid
Vanaf 1 september 2023 zullen alle kerkelijke activiteiten plaatsvinden in De Open Hof en in de
Beatrixkerk. Door de toekomstige sluiting van de andere kerkgebouwen worden kosten bespaard voor het beheer en onderhoud aan gebouwen. Dankzij het besluit ontstaat een sluitende meerjarenbegroting die het mogelijk maakt om een nieuwe predikant te beroepen voor de Protestantse Gemeente Ede. Komend jaar start aanvullend een diepgaand onderzoek naar de mogelijkheden om de Beatrixkerk te verduurzamen en het gebouw geschikt te maken voor verschillende bijeenkomsten en activiteiten. Afhankelijk van de financiële haalbaarheid en uitkomsten van dit onderzoek wordt later in het jaar besloten of de Beatrixkerk kan voldoen aan het programma van eisen en open blijft als primair kerkgebouw.
“Iedereen realiseert zich dat het besluit tot sluiting van een aantal kerkgebouwen weliswaar
onvermijdelijk is, maar ook ingrijpend voor de betrokken gemeenteleden”, zegt voorzitter van de Algemene Kerkenraad, Peter van Veen. “Met elkaar zullen we gaan bouwen aan een toekomstgerichte geloofsgemeenschap waarin een ieder zich thuis voelt.”

De interim predikant, ds. Cees Hendriks, zal vanaf het nieuwe jaar de samenvoeging van de activiteiten begeleiden. Hij is al enige maanden bij het proces tot samenvoeging betrokken en zal in het nieuwe jaar vrijwel fulltime beschikbaar zijn.

Meer informatie en de uitkomsten van de wijkavonden die eerder in het jaar zijn georganiseerd staat op de website https://www.protestantsegemeente-ede.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.