Filosofiekring

      Geen reacties op Filosofiekring

Filosofiekring

Morgen is vandaag gisteren

Ha Emmaüsgangers. We gaan filosoferen. Filosofie, dat is liefde voor wijsheid. Filosofie gaat over gedachten, ideeën, voorstellingen, gevoelens en argumenten.

In de filosofiekring willen we onze ideeën met elkaar delen. We willen open minded en respectvol onze gedachten en onderliggende gevoelens en argumenten uitwisselen. Ook kritische vragen aan elkaar stellen. Met doorvragen komen overeenstemmingen en tegenstellingen bloot te liggen. En ook de achtergronden daarvan. We doen dat om elkaar en onszelf te begrijpen, nooit om te winnen. Het wordt geen debat.

Zo gaan we na een uurtje praten naar huis gaan met nieuwe gedachten of nieuwe argumenten. Er is in ons iets open gegaan  of we snappen beter hoe weinig we begrijpen. Misschien worden we zo een beetje wijzer.

Om mee te doen hoef je geen filosofische kennis te hebben. Je hoeft ook niet de beste prater te zijn. Het is wel fijn als je de anderen iets van je eigen gedachten wilt vertellen. En als je even geen eigen gedachten hebt is het ook fijn als je meeluistert naar andermans vragen en ideeën.

Wat het NIET is: Er is geen inleiding in een grote denker of in een goed boek. Het gaat niet om de gedachten van de grote denkers, het gaat nu om onze eigen gedachten. We beginnen met een stelling of een vraag, van daaruit raken we aan de praat.

Als je het aandurft en leuk vindt, kom een keertje langs. Een uurtje filosoferen, van acht tot negen. Voorlopig elke maand één keer. Van zo’n uur kan je hoofd best vol raken. Als we toch uitlopen sowieso niet langer dan anderhalf uur.

We zijn geen vaste groep. Misschien schuiven telkens wel andere mensen aan. Iedereen is filosoof toch?

De eerste keer denken we over de stelling “Morgen is vandaag gisteren”. Wij weten ook niet hoe het gesprek daarover straks gaat lopen. Je wordt er nieuwsgierig van.

De data van dit jaar:

  • Ma 17 oktober om 20.00u                     “Morgen is vandaag gisteren”
  • Di 15 november om 20.00u                   “Is waarheid beter?”
  • Wo 14 december om 20.00u                  ????

De bijeenkomsten zijn telkens in Emmaus. Het is vrij toegankelijk voor iedereen die respectvol en vrij wil denken. Neem gerust een kennis  mee, wij kennen geen buitenstaanders.

Hartelijk welkom, straks op de 17e

Jaap Neerken
Nico Koopman

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.