2 oktober zondagavond: Meditatie

      Geen reacties op 2 oktober zondagavond: Meditatie

Meditatie op 2 oktober.

Zondagavond is het er weer om half acht ‘s avonds: dan kan je mediteren in de Emmaus. Onze meditatieleider Andries moeten we dit keer missen – hij is in Spanje. Toch houden het ritme aan: elke eerste zondag van de maand is er meditatie.

Wat kan je deze keer verwachten?

We gaan uit van twee delen: Eerst gaan we samen verstillen. We delen de woorden en spanningen die ons gevangen houden en die proberen we los te laten. Zo maken we ruimte.

Daarna gaan we onszelf ‘openen’. Anders dan in oosterse meditatie zoeken westerse stiltezoekers geen leegte, maar juist waarheid, geen afwezigheid maar aanwezigheid. Tegelijk willen we die aanwezigheid niet voor de voeten lopen met te veel eigenwijsheid, te veel tekst, verwachtingen of kennis. Onze meditatie komt bij de monniken vandaan, die hele dagen of zelfs hele levens hun mond houden. Het komt bij de quakers vandaan, die wachten op het moment van inzicht, een moment dat je zelf niet uitzoekt. Westerse meditatie is heel bescheiden. Wijsheid, inzicht en heling kunnen wij niet produceren. We kunnen oefenen ons open te stellen, misschien komt het zo naar ons toe. Zo wordt onze meditatie bidden zonder tekst.

Als je komt, ga er dan vanuit dat we bezig gaan met bewustzijn. We gebruiken geluiden en woordjes (ook je eigen), en we ontvangen muziek en stilte. Tijdens onze meditaties kan het zomaar een kwartier of langer stil zijn. In totaal duurt het bijna een uur, half negen zeggen we elkaar weer dag.

Meditatie is altijd een beetje raar voor wie normaal is, maar vaak is het ook wel heel fijn. Neem gerust je vriendin of je neefje mee als die nieuwsgierig is. Hartelijk welkom.

Jaap Neerken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.