Van ziel tot ziel, ontmoetingen op donderdagavond

Van ziel tot ziel

Een beweging in Emmaus

Je weet wel, je praat de halve dag en je doet van alles. Leuke dingen, gezellige dingen, moeilijke dingen of saaie dingen. Zo trekt het leven voorbij. Je maakt een grapje, maakt jezelf groot, maakt jezelf klein, rust weer wat uit, en dan een slaapje. Het leven kabbelt door. Een pijntje, een zorgje, een feestje. Hoe is tie? Prima! Echt niets mis mee.

Tegelijk, achter je dagelijkse masker gebeuren er ook dingen binnenin jou. Sferen, oordelen, onuitgesproken gevoelens die meedoen, soms maar half bewust. Er is een onderlaag in ons die ons aanstuurt en altijd een woordje meespreekt. Want waarom reageerde ik vandaag zo pittig? Waarom ben ik zo vrolijk nu? Waarom vind ik die toon van haar vervelend en waarom laat ik dat niet merken? Waarom word ik geraakt door een stem of een lied?

Wat echt is wordt vaak niet onder woorden gebracht. Je babbelt met iemand maar je vindt hem eigenlijk een beetje eng. Of je praat met iemand, maar eigenlijk ben je aan het imponeren. Of aan het sjansen. Of je beleeft een gewone dag en ontdekt door een liedje op de radio dat je eigenlijk al heel lang heel gespannen bent en je weet niet eens waarom. Of ergens weet je het wel, maar het is te lastig om bij stil te staan. Of Je hebt een onbestemd verlangen dat je drijft. Of een bijna onbewuste trouw aan een dierbare. Of aan een rotzak. Of je wantrouwt jezelf of.. of..

Ach, het kan zo veel zijn. Het is bij niemand hetzelfde. Maar wat wel hetzelfde is, is dat gezonde mensen dat wat ècht is niet allemaal uitspreken. Misschien wel omdat het geheim is. Of kwetsbaar.

Die grotendeels verborgen werkelijkheid noemen we even onze ‘ziel’. De ziel is dan het ‘machinekamertje’ achter onze façades. In onze ziel wonen onze gevoelens en onze betrokkenheid.

Hoe zou het zijn als de ziel meer aan het woord kon komen? Hoe is het als wij elkaar een tijdje regelmatig veiligheid en ruimte geven om iets van de binnenkant aan het woord te laten? Wat gebeurt er in een veilige groep, waar wij elkaar rust geven en veiligheid om wat dingen met elkaar te delen die er ècht toe doen?

Wij zijn Wimmie en Jaap. We hebben heel verschillende achtergronden maar wij kennen elkaar van Emmaus. We hebben allebei ervaring met zorgvuldige groepen en we geloven er eigenlijk ook allebei wel in. We willen samen met iedereen die meedoet, een zorgvuldige structuur opzetten waarin we zo veel mogelijk gelijkwaardig en veilig zijn.

Een avond ‘van ziel tot ziel’ ziet er ongeveer zo uit:

 • In de kring en in het moment komen
 • Voorstellen – hoe kom je hier terecht?
 • Duidelijkheid geven: wat zijn onze manieren?
 • Thema kiezen
 • Koffie halen
 • Stilstaan bij je thema
 • Praten bij je plaatje – van ziel tot ziel
 • De laag bereiken die ertoe doet
 •  Stilte geven
 • Mag ik je hier een vraag over stellen?
 • Hoe ga je naar huis?

Wij zijn samen nieuwsgierig en benieuwd. Zo’n kring zou goed een deel van de spiritualiteit van ons en onze Emmaus kunnen herbergen. Zouden we samen zo’n kring kunnen zijn voor een afgesproken tijd? Bijvoorbeeld zeven keer tot de zomer?

Als je het overweegt, kom dan gewoon de eerste keer.
Donderdag 10 november, 20.00 uur. Gewoon proberen.

Wanneer sommigen van ons dan samen op deze manier verder willen, dan gaan we een winter door als een besloten kring.

Opgeven voor de 10e hoeft dus niet, maar als je toch al denkt te komen is het wel leuk als je alvast een berichtje stuurt.

Data ‘22:​
donderdag 10 november, 20.00 uur
​donderdag 1 december, 20.00 uur
​donderdag 15 december, 20.00 uur

Mail gerust met kleine of grote vragen.​
Wimmie Denekamp: ​wimmiedenekamp4@gmail.com​ 06 22 97 73 38
Jaap Neerken​​: jaapneerken@hotmail.com ​​06 81 39 66 33

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.