Amnesty brieven januari

      Geen reacties op Amnesty brieven januari

Door een misverstand zijn deze brieven helaas vertraagd toegezonden.
Oorspronkelijk zou ook deze actie uit vier brieven bestaan, maar terwijl de actie werd voorbereid bleek er in twee gevallen zulke gunstige ontwikkelingen waren dat hiervoor geen brief meer nodig was.

Bahrein: laat oppositieleider onmiddellijk vrij!
Oppositieleider Hassan Mshaima (72) zit in Bahrein een levenslange gevangenisstraf uit voor iets wat hij niet heeft gedaan. Zijn gezondheid gaat snel achteruit: hij is diabeet, heeft kanker gehad en is hartpatiënt.

Schrijf de autoriteiten in Bahrein. Roep hen op om Hassan Mshaima onmiddellijk vrij te laten.

Gezondheid vastgezette oppositieleider ernstig in gevaar
Hassan Mshaima zit sinds 2011 in de gevangenis. Hij werd onder meer veroordeeld wegens het ‘opzetten van terroristische groeperingen om het regime van de koning omver te werpen’. Maar het enige wat hij gedaan had was het organiseren van vreedzame demonstraties tegen de regering.
Het gaat erg slecht met Mshaimas gezondheid. Het ministerie van Volksgezondheid beweert dat hij toegang heeft tot alle medische zorg die hij nodig heeft. Maar zijn laatste PET-scan (voor kankerpatiënten) was meer dan een jaar geleden, en hij heeft al meer dan 4 jaar geen diabetesspecialist meer gezien.

Turkije: onderzoek martelpraktijken in Turkse gevangenis!
Mehmet Siddik Mese werd langdurig geslagen met diverse verwondingen en andere medische problemen tot gevolg. Toch mag hij niet naar een ziekenhuis en de gevangenisdokter ontkent dat hij gemarteld is.
Schrijf de autoriteiten in Turkije. Roep hen op om de marteling van Mehmet Siddik Mese te onderzoeken

Gevangenisdokter ontkent marteling
Mehmet Siddik Mese zit in een Turkse gevangenis op beschuldiging van fraude. Daar werd hij met houten knuppels langdurig geslagen: op zijn voetzolen, in zijn gezicht en op zijn lichaam. Hij raakte hierdoor ernstig gewond, had pijn en was duizelig.

Toch mocht hij niet naar een ziekenhuis buiten de gevangenis om behandeld te worden. De gevangenisdokter concludeerde in zijn rapport dat hij niet geslagen was. Hij werd wel naar het gevangenishospitaal gebracht, maar de enige behandeling daar bestond uit water en ijs.
In de afgelopen jaren is het aantal klachten over marteling in Turkse gevangenissen sterk gestegen.

Schrijf vóór 1 maart 2021

Portokosten :
Porto voor enveloppen met priority-sticker (voor snelle verzending) tot 20 gram

  • in Nederland: Nederland 1
  • buiten Nederland: Wereld 1

Contactpersoon brieven:
Remieke Niermeyer
remieke.niermeyer@gmail.com
tel 06 112 014 37

Als u ons financieel wilt steunen:
rekeningnummer
Amnesty afdeling Ede
NL56 TRIO 0197 6996 77

GOED NIEUWS!

Tiener in Jordanië niet schuldig aan godslastering
Naar nu bekend is geworden oordeelde een rechtbank in Jordanië dat Tujan al-Bukhaiti niet schuldig is aan godslas-tering en het beledigen van religieuze gevoelens. Die beschuldigingen werden tegen haar geuit in verband met haar posts op sociale media. De rechtszaak werd tegen Al-Bukhaiti aangespannen nadat de Jordaanse eenheid tegen cyber-crimes een klacht had ingediend. Tujan al-Bukhaiti is een 17-jarige Jemenitische vluchteling. Op 19 december 2019 werd ze na aangifte door de eenheid tegen cybercrimes opgeroepen voor een verhoor door de jeugdpolitie. De politie nam haar verklaring af zonder dat daarbij een advocaat of haar ouders aanwezig waren. Hierdoor werd haar recht op een eerlijk proces geschonden.

Recht op vrije meningsuiting geschonden
Het proces tegen Tujan al-Bukhaiti begon op 16 januari 2020. Al-Bukhaiti maakte alleen maar gebruik van haar recht op vrijheid van meningsuiting. De aanklachten tegen haar zijn in strijd met de Jordaanse grondwet en de verplichtin-gen van Jordanië onder het Internationaal Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten. Op 11 december 2019 dreigde de Al Jazeera-school, waar Al-Bukhaiti onderwijs volgde, haar van school te sturen als ze zou doorgaan met het posten van berichten die ‘niet passend voor de school zijn’. Kort daarna verbood de school Tujan al-Bukhaiti om lessen bij te wonen omdat ze doorging met het plaatsen van berichten. Al-Bukhaiti berichtte over deze maatregel op sociale media. De school publiceerde vervolgens een verklaring waarin de beweringen van Tujan al-Bukhaiti werden ontkend en werd vermeld dat ze ‘giftige gedachten verspreidt’.

Dankwoorden
Tujan al-Bukhaiti sprak tegenover Amnesty International haar dank uit aan iedereen die deelnam aan de spoedactie voor haar. ‘Dit is een voorlopige uitspraak en er kan nog in beroep worden gegaan. Hoewel de rechtbank me niet schuldig heeft verklaard, heeft zij ook geoordeeld dat wat ik op mijn sociale media deelde “religieuze gevoelens beledigt”. Dit betekent dat het gevaar nog niet voorbij is. Nadat de school een verklaring had gepubliceerd waarin ik werd beschuldigd van het verspreiden van giftige meningen die religieuze gevoelens beledigen, blijf ik, samen met mijn moeder en familie, het mikpunt van pesterijen en intimidatie. Ik bedank Amnesty International voor haar voortdurende inspanningen in deze zaak.’ Amnesty zal de zaak van Tujan al-Bukhaiti blijven volgen, aangezien ze in geval van een hoger beroep het risico loopt opnieuw te worden berecht en vanwege de pesterijen en intimidaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.