Acties Amnesty International juli

Toelichting juli 2021

Canada: onderzoek de dood van 215 inheemse kinderen
Bij een voormalige kostschool voor inheemse kinderen in het westen van Canada zijn 215 stoffelijke overschotten van kinderen gevonden. De kinderen hadden nooit bij hun ouders mogen worden weggehaald.
Schrijf de Canadese autoriteiten. Roep hen op om de dood van de inheemse kinderen te onderzoeken.
Inheemse volken nog altijd slachtoffer discriminatie en racisme
Kostscholen voor inheemse kinderen maakten deel uit van een koloniaal systeem om inheemse culturen, talen en gemeenschappen te verwoesten. De laatste school sloot in 1996 haar deuren, maar de inheemse volken van Canada worden nog steeds gediscrimineerd.
Een onevenredig groot aantal First Nation-, Métis- en Inuit-kinderen moet bij de jeugdzorg aankloppen. Er is veel geweld tegen inheemse vrouwen en kinderen, en inheemse mensen krijgen vaak te maken met racisme als ze in aanraking komen met de politie of de overheid.

Egypte: activist en advocaat moeten onmiddellijk vrijkomen
De Egyptische politiek activist Alaa Abdel Fattah en advocaat Mohamed el-Baqer zitten sinds oktober 2019 in voorarrest vanwege valse beschuldigingen waaronder het verspreiden van ‘nepnieuws’. Ze zitten alleen maar vast vanwege hun vreedzame werk voor de mensenrechten. In de gevangenis worden ze slecht behandeld.
Schrijf de Egyptische autoriteiten. Roep hen op om Alaa Abdel Fattah en Mohamed el-Baqer onmiddellijk vrij te laten.
Vast onder slechte gevangenisomstandigheden
Alaa en Mohamed zaten tot voor kort met twee anderen in een cel van 3,5 bij 5 meter. Ze hebben geen bedden en slapen op dekens op de vloer. Anders dan andere gevangenen mogen ze niet luchten op de binnenplaats van de gevangenis, mogen geen boeken lenen uit de gevangenisbibliotheek of zich wassen met warm water. Ook hebben ze tot nu toe geen coronavaccin gekregen.

Nigeria: stop de vervolging van journalist Jaafar Jaafar
Jaafar Jaafar is hoofdredacteur van de Nigeriaanse online nieuwssite Daily Nigerian. In 2018 publiceerde hij filmpjes waarin hij liet zien dat de gouverneur van de staat Kano smeergeld aannam. De gouverneur klaagde Jaafar daarop aan wegens laster.
Schrijf de Nigeriaanse autoriteiten. Roep hen op om alle aanklachten tegen Jaafar Jaafar te laten vallen.
Intimidatie en dreigementen
Jaafar zegt dat overheidsfunctionarissen hem probeerden om te kopen en 5 miljoen dollar boden om de filmpjes niet te publiceren. Na publicatie werd hij door onbekende mannen in de gaten gehouden en ontving hij telefoontjes met doodsbedreigingen. In april van dit jaar wilde de politie hem ook verhoren op beschuldiging van het ‘aanzetten tot geweld’. Daarop vluchtte Jaafar naar het Verenigd Koninkrijk.

Irak: waar zijn de vermiste mannen en jongens?
In 2016 werden in Irak 643 mannen en jongens ontvoerd door de Popular Mobilization Units, een gewapende groepering met nauwe banden met de Iraakse overheid. Tot op de dag van vandaag weet hun familie niet wat er met hen is gebeurd of waar ze zijn.
Schrijf de Iraakse autoriteiten. Roep hen op tot een onderzoek naar de vermiste mannen en jongens.
Al 5 jaar verdwenen
De gedwongen verdwijning van deze 643 mannen en jongens staat niet op zichzelf. Sinds de opkomst van Islamitische Staat en andere gewapende groeperingen zijn duizenden, voornamelijk soennitische mannen ontvoerd door overheidstroepen en met hen verbonden milities. Volgens het Rode Kruis kent Irak het hoogste aantal vermiste personen ter wereld.

Schrijfvóór 1 september 2021
Portokosten :
Porto voor enveloppen met priority-sticker (voor snelle verzending) tot 20 gram
– in Nederland: Nederland 1
– buiten Nederland: Wereld 1

Download hier de brieven

Contactpersoon brieven:
Remieke Niermeyer
remieke.niermeyer@gmail.com
tel 06 112 014 37

Als u ons financieel wilt steunen:
rekeningnummer
Amnesty afdeling Ede
NL56 TRIO 0197 6996 77GOED NIEUWS GOED NIEUWS GOED NIEUWS GOED NIEUWS

Burundi: Germain Rukuki komt vrij!
In onze brievenactie van januari 2019 schreven wij hierover aan de minister van Justitie.
Geweldig nieuws: in Burundi is 21 juni 2021 de gevangenisstraf van de mensenrechtenverdediger Germain Rukiki teruggebracht van 32 jaar naar 1 jaar. Dat betekent dat hij waarschijnlijk binnenkort vrijkomt en eindelijk zijn jongste zoontje kan zien.
Germain Rukuki bracht de afgelopen 4 jaar door in een kleine, propvolle cel. Alleen maar vanwege zijn inzet voor de mensenrechten. Hij streed onder andere tegen marteling in zijn land. In juli 2017 werd hij door tientallen leden van de veiligheidsdienst opgepakt in zijn huis. Zijn vrouw was toen hoogzwanger. Rukuki werd veroordeeld tot 32 jaar gevangenisstraf voor verzonnen aanklachten. In december 2020 schreven honderdduizenden mensen wereldwijd brieven voor zijn vrijlating tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights.

Veroordelingen ingetrokken
Op 21 juni werd bekendgemaakt dat het Ntahanga Hof van Beroep Rukuki op 4 juni al heeft vrijgesproken van ‘deelname aan een opstandige beweging’, ‘het vormen van een bedreiging voor de staatsveiligheid’ en ‘het aanvallen van de autoriteit van de staat’. Maar het hof handhaafde zijn veroordeling voor ‘rebellie’. Zijn straf werd teruggebracht naar 1 jaar cel en een boete van zo’n 20 euro. Waarschijnlijk wordt hij binnenkort vrijgelaten.
‘Dat is geweldig nieuws,’ zei Deprose Muchena, Amnesty’s directeur voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika, ‘maar Germain had nooit gevangengenomen mogen worden. Ook moet zijn veroordeling voor “rebellie” nog worden vernietigd.’
Saudische activisten Nassima al-Sada en Samar Badawi vrijgelaten
op 28 juni 2021kreeg Amnesty bericht dat de prominente Saudische mensenrechtenactivisten Nassima al-Sada en Samar Badawi zijn dit weekeinde vrijgelaten nadat hun straf erop zat. Amnesty International vindt dat zij nooit gevangengezet hadden mogen worden vanwege hun strijd voor vrouwenrechten.
Het tweetal zat sinds augustus 2018 gevangen vanwege hun inzet voor meer respect voor vrouwenrechten in Saudi-Arabië. Samar Badawi is een activist die zich verzette tegen het rijverbod voor vrouwen. Badawi is de zus van de tot stokslagen en gevangenisstraf veroordeelde Raif Badawi en de voormalige vrouw van de gevangen mensenrechtenadvocaat Waleed Abu al-Khair.
Nassima al-Sada voerde vele jaren actie voor burger- en politieke rechten, de rechten van de sjiitische minderheid en voor vrouwenrechten waaronder het recht om te mogen autorijden. Precies een week nadat het rijverbod voor vrouwen was opgeheven, werd ze gearresteerd. In de gevangenis werd Al-Sada mishandeld en een jaar lang volledig geïsoleerd opgesloten.
De bekende mensenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul kwam eerder dit jaar vrij omdat haar straf erop zat. Zij kwam op voor het recht van vrouwen om te mogen autorijden en streed voor afschaffing van het systeem waarbij vrouwen voor veel beslissingen afhankelijk zijn van hun mannelijke voogd.
Nassima al-Sada en Samar Badawi zijn voorwaardelijk vrijgelaten en hebben beiden een reisverbod van 5 jaar.

Duizenden brieven en kaarten
Amnesty voerde intensief actie voor de vrouwenactivisten, onder meer tijdens de wereldwijde schrijfactie Write for Rights. De in Nederland wonende zoon van Al-Sada, Moussa, nam duizenden brieven en kaarten aan zijn moeder in ontvangst en zei: ‘Ik ben overdonderd. Mijn moeder zal al deze brieven geweldig vinden. Het zal erg veel voor haar betekenen en ze zal versteld staan van alle moeite die voor haar is gedaan. Het verbaast me ook dat sommige brieven aan mij zijn gericht. Een vrouw schreef me: “En voor jou stuur ik moederliefde” – zo lief! Ik had bedacht een selectie van de brieven te maken om aan mijn moeder voor te lezen. Maar nu ik deze zakken vol zie, besef ik dat ze zal willen dat ik ze stuk voor stuk voorlees! Heel veel dank aan jullie allemaal voor jullie solidariteit.’
Imago opvijzelen
De laatste jaren proberen de Saudische autoriteiten hun imago op te vijzelen met dure pr-campagnes. Kroonprins Mohammed bin Salman wordt daarin gepresenteerd als hervormer. Zo was er veel aandacht voor het feit dat het land in juni 2018 het verbod op autorijden voor vrouwen afschafte. Dit werd gebracht als bewijs voor vooruitgang in het land. In de weken daarvoor waren de belangrijkste voorvechters van opheffing van het rijverbod echter gearresteerd en in de gevangenis gezet. 

NIEUWS! NIEUWS! NIEUWS! NIEUWS! NIEUWS! NIEUWS!


26 maart 2021 Rusland: klachten tegen arts die kritiek uitte op corona-aanpak deels onterecht

Een rechtbank in Rusland heeft in december 2020 besloten dat disciplinaire maatregelen tegen Tatyana Revva, een intensive care-arts, deels onterecht zijn. Ze kreeg die maatregelen opgelegd nadat ze had geklaagd over het tekort aan beschermende middelen en andere problemen bij de corona-aanpak in haar ziekenhuis. De rechtbank droeg het ziekenhuis op om Revva een financiële compensatie te geven.
Tatyana Revva werd berispt toen ze met zeven collega’s een patiënt van ongeveer 160 kg van de receptie via de trap naar de eerste verdieping moest brengen; het ziekenhuis beschikt niet over een lift. Omdat het naar boven dragen van de patiënt enige tijd in beslag nam, berispte de ziekenhuisdirectie Revva voor ‘het ontijdig invullen van de medische documentatie en verstrekken van medische zorg aan een ernstig zieke patiënt’. De rechtbank vond twee andere berispingen geoorloofd. Tatyana Revva is van plan om tegen deze beslissing in beroep te gaan.

Kritiek op corona-aanpak
Begin maart 2020 uitte Tatyana Revva haar zorgen bij de onafhankelijke vakbond voor artsen, Doktersalliantie. Ze stuurde een brief en een video, die later openbaar gemaakt werden. Kort daarna nam het ziekenhuis disciplinaire maatregelen die volgens Revva ongegrond zijn en alleen maar zijn genomen vanwege haar kritiek op het ziekenhuis.

25 maart Virginia schaft de doodstraf af
De Amerikaanse staat Virginia heeft de doodstraf afgeschaft. Gouverneur Ralph Northam heeft een wetsvoorstel ondertekend dat de doodstraf in de Commonwealth afschaft.
‘We verwelkomen dit nieuws’, zegt Kristina Roth van Amnesty International USA. ‘De doodstraf is onomkeerbaar, ineffectief, en heeft geen afschrikwekkende werking op misdaad. De manier waarop de doodstraf wordt uitgevoerd is pijnlijk, gewelddadig en onmenselijk. En in de VS worden vooral gemeenschappen van kleur disproportioneel geraakt door de doodstraf. Het gebruik van de doodstraf als straf is ouderwets, heeft fundamentele problemen en moet voor eens en altijd stoppen.’
Virginia is de 23e staat in de Verenigde Staten die de doodstraf heeft afgeschaft. Het is bovendien de eerste zuidelijke staat die deze stap zet. Virginia is recordhouder als het gaat om executies in de Amerikaanse geschiedenis en heeft een verleden van het willekeurige gebruik ervan tegen zwarte mensen. Een zwarte verdachte in Virginia heeft een drie keer zo hoge kans de doodstraf te krijgen als het slachtoffer wit is dan wanneer het slachtoffer zwart is.

Federale executies
Vanaf 2020 heeft de regering Trump 13 federale executies uitgevoerd, dit na een stop van 17 jaar. Hiermee kwamen de problemen rondom de doodstraf ook weer naar boven, zoals bijvoorbeeld de discriminerende werking ervan en het feit dat mensen met geestelijke beperkingen worden geëxecuteerd.
Hopelijk volgen meer Amerikaanse staten het voorbeeld van Virginia en schaffen de doodstraf af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.