Acties Amnesty International mei

Colombia: bescherm milieuactivisten
María, Jani, Joel en Danelly zijn mensenrechtenverdedigers uit Colombia. Samen met inheemse en boerengemeenschappen komen ze op voor het milieu en de natuurlijke hulpbronnen in hun land. Vanwege hun werk worden ze vervolgd en bedreigd en lopen ze iedere dag het risico om vermoord te worden.
Schrijf het Colombiaanse Congres. Roep Congresleden op om María, Jani, Joel en Danelly te beschermen.

Milieuactivist met gevaar voor eigen leven
Veertig procent van het Colombiaanse grondgebied bestaat uit het Amazone-regenwoud. Colombia is qua biodiversiteit het op één na grootste land ter wereld. Maar het is ook het gevaarlijkste land ter wereld voor milieuactivisten.
Het Colombiaanse Congres moet daarom de Commissie ter Controle van Garanties in het leven roepen. Die moet ervoor zorgen dat milieuactivisten en mensenrechtenverdedigers als María, Jani, Joel en Danelly worden beschermd.

Iran, laat Jamshid Sharmahd onmiddellijk vrij
De Iraanse autoriteiten houden de Iraans-Duitse Jamshid Sharmahd (66) al 8 maanden vast op een onbekende plek, zonder toegang tot een advocaat. Hij krijgt geen eerlijk proces en mogelijk niet de medische zorg die hij nodig heeft voor zijn diabetes en hartproblemen. Mocht hij corona krijgen, dan zou hij ernstig ziek kunnen worden of zelfs komen te overlijden.
Schrijf de Iraanse autoriteiten. Roep hen op om Jamshid Sharmahd onmiddellijk vrij te laten vanwege zijn kwetsbare gezondheid. Als hij wordt aangeklaagd voor een internationaal erkend misdrijf, moet hij een eerlijk proces krijgen.

Doodstraf dreigt voor tegenstander Iraans regime
Sharmahd was de woordvoerder van de oppositiegroep Kingdom Assembly of Iran, die het huidige regime omver wil werpen, eventueel met geweld. Sharmahd woont in de VS, waar de oppositiegroep ook gevestigd is. Toen hij in de Verenigde Arabische Emiraten was, werd Sharmahd hoogstwaarschijnlijk ontvoerd door de Iraanse geheime dienst.
De Iraanse regering beschuldigt hem van betrokkenheid bij een dodelijke aanslag in Iran in 2008. De Iraanse staatstelevisie zond ‘bekentenissen’ van hem uit, maar zijn familie ontkent dat hij iets te maken heeft met de aanslag. Hij loopt gevaar om ter dood veroordeeld te worden.

Tsjaad: 3 jaar cel voor een Facebook-post
Baradine Berdei Targuio is een prominente mensenrechtenverdediger uit Tsjaad. Omdat hij op Facebook iets had gezegd over de gezondheid van de Tsjadische president, kreeg hij 3 jaar gevangenisstraf wegens ‘het verstoren van de constitutionele orde’.
Schrijf de Tsjadische autoriteiten. Roep hen op om Baradine Berdei Targuio onmiddellijk vrij te laten.

Schrijf vóór 1 juni 2021

Download hier de brieven

Portokosten :
Porto voor enveloppen met priority-sticker (voor snelle verzending) tot 20 gram
– in Nederland: Nederland 1
– buiten Nederland: Wereld 1

Contactpersoon brieven:
Remieke Niermeyer
remieke.niermeyer@gmail.com
tel 06 112 014 37

Als u ons financieel wilt steunen:
rekeningnummer
Amnesty afdeling Ede
NL56 TRIO 0197 6996 77

 

NIEUWS! NIEUWS! NIEUWS! NIEUWS! NIEUWS! NIEUWS!


Op 15 april 2021 is de Turkse schrijver Ahmet Altan vrijgelaten
De Turkse schrijver en journalist Ahmet Altan is op 14 april 2021 na 4,5 jaar cel vrijgelaten. In 2018 werd hij, zonder enig bewijs, veroordeeld tot levenslang. Op 4 november 2019 werd die straf verlaagd naar 10,5 jaar.
Ahmet Altan werd veroordeeld omdat hij de couppoging van 2016 zou hebben gesteund. Hij werd beschuldigd van het ‘assisteren van een terroristische organisatie’. De schrijver had zich na de mislukte staatsgreep kritisch over de regering uitgelaten.

Oordeel Europees Hof
De vrijlating volgt nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een dag eerder had geoordeeld dat Altans rechten waren geschonden en dat er geen enkel bewijs is dat hij betrokken was bij de couppoging. Amnesty International hoopt dat hij nu definitief een vrij man is. In 2019 werd Altan al eens vrijgelaten, maar na een week weer vastgezet.
Ahmet Altan zat alleen maar gevangen voor het vreedzaam gebruikmaken van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Turkije schond met zijn veroordeling het recht op vrijheid op grond van artikel 5 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Achtergrond
De 71-jarige Ahmet Altan is romanschrijver en voormalig hoofdredacteur van de inmiddels opgeheven krant Taraf. Hij werd in september 2016 samen met zijn broer Mehmet Altan, academicus en commentator, gedetineerd. Ze werden ervan beschuldigd op de avond van de couppoging ‘sluikboodschappen’ naar de coupplegers te hebben verstuurd tijdens een paneldiscussie op televisie.

Op 20 april 2021 laat Pakistan mensenrechtenverdediger op borg vrij

In Pakistan is op 12 april 2021 Muhammad Ismail op borgtocht vrijgelaten. Hij had 3 maanden in voorarrest gezeten. Dat is goed nieuws, maar de verzonnen aanklachten tegen hem zijn nog niet ingetrokken.
Ismail wordt beschuldigd van het ‘financieren van terrorisme’. Mocht hij veroordeeld worden, dan wacht hem een lange gevangenisstraf. Het Pakistaanse Mensenrechtencomité van de Nationale Vergadering trok de geldigheid van het gebruikte politiebewijs in twijfel en oordeelde dat er geen transparant en zorgvuldig onderzoek heeft plaatsgevonden naar de beschuldigingen die tegen Ismail werden geuit.

Mensenrechtenverdedigers steeds vaker onder vuur
De vrijheid van meningsuiting, van vergadering en van vereniging zijn de afgelopen jaren in Pakistan onder vuur genomen. Mensenrechtenverdedigers en journalisten worden zowel online als offline tegengewerkt. Draconische wetten geven mensenrechtenverdedigers steeds minder speelruimte en maken het mogelijk mensenrechten te schenden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.