Acties Amnesty International april

      Geen reacties op Acties Amnesty International april

China: activiste Li Qiaochu vast voor aankaarten marteling
Li Qiaochu is een prominente activiste. Ze werd begin februari 2021 opgepakt, waarschijnlijk omdat ze twitterde over de ervaringen van enkele Chinese mensenrechtenverdedigers met marteling en slechte gevangenisomstandigheden.
Schrijf vóór 1 mei 2021 de Chinese autoriteiten. Roep hen op om Li Qiaochu onmiddellijk vrij te laten.
Aangeklaagd voor ‘aanzetten tot ondermijning van de staat’
De Chinese mensenrechtenverdediger Li Qiaochu is een prominente feministe, die onderzoek doet naar rechten van vrouwen en werknemers. Vanwege haar mensenrechtenwerk heeft ze diverse aanvaringen met de Chinese overheid gehad. Ze zat in 2020 bijna een half jaar vast zonder enig contact met de buitenwereld. Ze zegt in die tijd slecht te zijn behandeld.
Li Qiaochu wordt momenteel vastgehouden in een ziekenhuis. Vanwege haar vreedzaam activisme, en omdat ze de marteling van mensenrechtenverdedigers aankaartte, wordt ze mogelijk aangeklaagd voor ‘aanzetten tot ondermijning van de staat’.

Rusland: stop de vervolging van Mikhail Iosilevich
Activist Mikhail Iosilevich uit Rusland kan zes jaar celstraf krijgen omdat hij volgens de autoriteiten zijn café ter beschikking stelde aan een ‘ongewenste’ organisatie. Hij wordt aangepakt vanwege zijn inzet voor vrijheid van meningsuiting en demonstratie.
Schrijf de Russische autoriteiten. Roep hen op om te stoppen met de vervolging van Mikhail Iosilevich.
Doelwit vanwege activisme
Mikhail Iosilevich is een activist die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid. De overheid opende in oktober 2020 een strafzaak tegen hem omdat hij zijn café beschikbaar zou hebben gesteld aan de ‘ongewenste organisatie’ Open Russia, voor een training van verkiezingswaarnemers. Volgens Iosilevich is dit onjuist en werd de training gehouden door een andere organisatie, de verkiezingswaakhond Golos. Hij zegt dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij Open Russia.
‘Ongewenste organisaties’ vormen volgens de Russische overheid een bedreiging voor de staat. Sinds 2015 wordt de wet op de ‘ongewenste organisaties’ gebruikt om vooral buitenlandse organisaties die Russische maatschappelijke bewegingen en organisaties steunen te verbieden. De autoriteiten proberen zo onafhankelijke organisaties het werken onmogelijk te maken.
Iran: geef lichamen geëxecuteerden aan hun familie
Vier leden van de Arabische Ahwazi-minderheid in Iran zijn eind februari terechtgesteld. De autoriteiten weigeren om de lichamen van de mannen aan hun familie terug te geven.
Schrijfr de Iraanse autoriteiten. Roep hen op om de lichamen van de geëxecuteerde Ahwazi aan hun familie terug te geven.

Gevangengezet en vermoord
Ali Khasraji (foto), Hossein Silawi, Jasem Heidary en Naser Khafajian behoren tot de Arabische Ahwazi-minderheid in Iran. Ze werden in oneerlijke processen ter dood veroordeeld voor terroristische activiteiten en eind februari geëxecuteerd. In de afgelopen maanden is een sterke stijging te zien in het aantal executies van leden van de Ahwazi-en Baluchi-minderheden in Iran, die zwaar onderdrukt worden.
Mohammad Ali Amouri, Jaber Alboshokeh en Mokhtar Alboshokeh, drie andere Ahwazi-mannen, zitten onterecht levenslang gevangen vanwege hun werk voor een organisatie voor culturele rechten voor Ahwazi. Ook zij moeten onmiddellijk vrij.
Taiwan: gratie voor Chiou Ho-shun
Chiou Ho-shun uit Taiwan zit al 32 jaar in de dodencel. Hij werd gemarteld om een moord en een ontvoering te bekennen.
Schrijf de Taiwanese president. Roep hem op om Chiou Ho-shun gratie te verlenen.

32 jaar in de dodencel
Chiou Ho-shun uit Taiwan was een jongeman van 29 toen hij ter dood werd veroordeeld. Hij is nu 61 en nog steeds in afwachting van zijn executie. Zijn proces werd 11 keer overgedaan, met telkens hetzelfde vonnis. Chiou werd veroordeeld voor moord en ontvoering, maar het ‘bewijs’ daarvoor werd verkregen door marteling. Hij kreeg water met peper in zijn mond en neus gegoten, werd geslagen, moest op ijs zitten en kreeg elektrische schokken toegediend.
De doodstraf is een wrede, onmenselijke en vernederende straf. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd en overal.

Schrijf naar Rusland, Iran en Taiwan vóór 1 juni 2021

Download hier de brieven

Portokosten :
Porto voor enveloppen met priority-sticker (voor snelle verzending) tot 20 gram
– in Nederland: Nederland 1
– buiten Nederland: Wereld 1

Contactpersoon brieven:
Remieke Niermeyer
remieke.niermeyer@gmail.com
tel 06 112 014 37

Als u ons financieel wilt steunen:
rekeningnummer
Amnesty afdeling Ede
NL56 TRIO 0197 6996 77

NIEUWS!                             NIEUWS!                  NIEUWS!                    NIEUWS!                  NIEUWS!                   NIEUWS!

26 maart 2021 Rusland: klachten tegen arts die kritiek uitte op corona-aanpak deels onterecht

Een rechtbank in Rusland heeft in december 2020 besloten dat disciplinaire maatregelen tegen Tatyana Revva, een intensive care-arts, deels onterecht zijn. Ze kreeg die maatregelen opgelegd nadat ze had geklaagd over het tekort aan beschermende middelen en andere problemen bij de corona-aanpak in haar ziekenhuis. De rechtbank droeg het ziekenhuis op om Revva een financiële compensatie te geven.
Tatyana Revva werd berispt toen ze met zeven collega’s een patiënt van ongeveer 160 kg van de receptie via de trap naar de eerste verdieping moest brengen; het ziekenhuis beschikt niet over een lift. Omdat het naar boven dragen van de patiënt enige tijd in beslag nam, berispte de ziekenhuisdirectie Revva voor ‘het ontijdig invullen van de medische documentatie en verstrekken van medische zorg aan een ernstig zieke patiënt’. De rechtbank vond twee andere berispingen geoorloofd. Tatyana Revva is van plan om tegen deze beslissing in beroep te gaan.

Kritiek op corona-aanpak
Begin maart 2020 uitte Tatyana Revva haar zorgen bij de onafhankelijke vakbond voor artsen, Doktersalliantie. Ze stuurde een brief en een video, die later openbaar gemaakt werden. Kort daarna nam het ziekenhuis disciplinaire maatregelen die volgens Revva ongegrond zijn en alleen maar zijn genomen vanwege haar kritiek op het ziekenhuis.

25 maart Virginia schaft de doodstraf af
De Amerikaanse staat Virginia heeft de doodstraf afgeschaft. Gouverneur Ralph Northam heeft een wetsvoorstel ondertekend dat de doodstraf in de Commonwealth afschaft.
‘We verwelkomen dit nieuws’, zegt Kristina Roth van Amnesty International USA. ‘De doodstraf is onomkeerbaar, ineffectief, en heeft geen afschrikwekkende werking op misdaad. De manier waarop de doodstraf wordt uitgevoerd is pijnlijk, gewelddadig en onmenselijk. En in de VS worden vooral gemeenschappen van kleur disproportioneel geraakt door de doodstraf. Het gebruik van de doodstraf als straf is ouderwets, heeft fundamentele problemen en moet voor eens en altijd stoppen.’
Virginia is de 23e staat in de Verenigde Staten die de doodstraf heeft afgeschaft. Het is bovendien de eerste zuidelijke staat die deze stap zet. Virginia is recordhouder als het gaat om executies in de Amerikaanse geschiedenis en heeft een verleden van het willekeurige gebruik ervan tegen zwarte mensen. Een zwarte verdachte in Virginia heeft een drie keer zo hoge kans de doodstraf te krijgen als het slachtoffer wit is dan wanneer het slachtoffer zwart is.

Federale executies
Vanaf 2020 heeft de regering Trump 13 federale executies uitgevoerd, dit na een stop van 17 jaar. Hiermee kwamen de problemen rondom de doodstraf ook weer naar boven, zoals bijvoorbeeld de discriminerende werking ervan en het feit dat mensen met geestelijke beperkingen worden geëxecuteerd.
Hopelijk volgen meer Amerikaanse staten het voorbeeld van Virginia en schaffen de doodstraf af.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.