Schilderen in de 40 dagen tijd

      Geen reacties op Schilderen in de 40 dagen tijd

Wat mij betreft gaan we het weer proberen: De 14 lijsten in Emmaüs vullen met nieuw schilderwerk. Ik kreeg opnieuw een uitdagende opdracht mee: Vraag de deelnemers om elk een statie van de KRUISWEG te schilderen. Voor wie niet weet wat een kruisweg is: Na de 4de eeuw ontstonden er bedevaarten naar het Heilig Land, vooral naar Jeruzalem. In de 13de eeuw kregen de franciscaanse broeders het beheer over de heilige plaatsen in Palestina. Zij nodigden de pelgrims uit om de weg van Jezus te volgen. In 1250 noemden ze deze weg de Via Dolorosa.
Onder invloed van de franciscaanse en kapucijnse broeders, werd er vanaf 1700 overal in kerken een kruisweg aangebracht. Door veel invloeden is het aantal staties toevallig op 14 uitgekomen. In 1741 heeft paus Benedictus de Vierde de kruisweg voor alle kerken verplicht gesteld. Dat kon ook in de vorm van houten kruisjes. Wanneer onze kruisweg klaar is kan in de 40-dagen tijd in Emmaüs (afhankelijk van de dan geldende beperkingen) de kruisweg gelopen worden. Daarnaast zal ik ook een kruiswegfilmpje maken. Dan hebben we een meditatief moment voor iedereen die dit bekijkt! Als je mee wilt doen krijg je van mij nadere instructie over het ophalen van je schildermaterialen en de aanpak. Bedenk dan wel dat je thuis jouw schilderij of collage gaat maken. In de kerk is dat helaas niet mogelijk. Heb je interesse, stuur je aanmelding naar hansdekkerbox@gmail.com.

Hans Dekker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.