Amnesty brieven juli

      Geen reacties op Amnesty brieven juli

 Toelichting juli 2020

Beste Briefschrijver

Amnesty Nederland verstrekt ook deze maand de brieven alleen voorzien van een mailadres. Daarom
ook deze keer elke brief als afzonderlijk document.

Chili: student blind door politiegeweld
De 22-jarige Chileense psychologiestudent Gustavo Gatica nam eind 2019 deel aan massaprotesten. De
oproerpolitie gebruikte rubberen kogels om de demonstranten uiteen te drijven. Een regen van kogels trof Gustavo in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen. Schrijf de openbaar aanklager van Chili. Roep hem om op
er voor te zorgen dat een ieder die verantwoordelijk is voor Gaticas verwondingen wordt vervolgd.
Massaprotesten hard neergeslagen
De protesten in Chili ontstonden na een verhoging van de prijzen voor het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago. De grotendeels vreedzame protesten werden hard neergeslagen. Op 19 oktober kondigde de overheid de noodtoestand af. Maar de protesten gingen door. De politie richtte rubberen kogels op de bovenlichamen en gezichten van demonstranten. Ook gooiden ze traangas in ziekenhuizen en scholen. Duizenden demonstranten raakten gewond. Ten minste 23 mensen werden gedood. De politie opende zelf een onderzoek naar het buitensporige politiegeweld, maar concludeerde dat niemand verantwoordelijk gehouden kon worden. De openbaar aanklager gaat nu onderzoek doen naar de gebeurtenissen.

Rusland: kritische sjamaan vast in psychiatrisch ziekenhuis
Sjamaan Aleksandr Gabyshev startte in 2019 een voettocht van ruim 8.000 kilometer van Oost-Siberië naar Moskou. Hij wilde met zijn ‘krachten’ het Kremlin ‘zuiveren’ van president Poetin. De politie hield hem in september 2019 tegen en bracht hem tegen zijn wil terug naar huis. Op 2 juni 2020 bevestigde een rechter dat
Gabyshev voor onbepaalde tijd mag worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij wordt gestraft vanwege zijn kritiek op de autoriteiten. Schrijf de aanklager in Yakutia. Roep hem op onmiddellijk een einde te maken aan Aleksandr Gabyshevs gedwongen opname en hem niet langer te vervolgen vanwege zijn politieke opvattingen.
Gedwongen opname als straf voor kritiek
Op 12 mei stormde de oproerpolitie Gabyshevs huis binnen. Ze brachten hem naar een psychiatrische ziekenhuis omdat hij zogenaamd weigerde zich te laten testen op corona. Hij werd gedwongen te tekenen voor een opname van twee weken. Toen bleek dat hij geen corona had, wilde hij naar huis. Maar een medische commissie besloot dat hij een gevaar vormde voor zichzelf en anderen. De rechter bevestigde dit. Gabyshevs politieke en religieuze opvattingen werden gebruikt als bewijs voor zijn psychische problemen. Ook kreeg hij geen eerlijke proces. Meerdere getuigen die zijn advocaat opriep werden door de politie opgepakt omdat ze de coronaregels zouden hebben overtreden.

Guatemala: werknemers tijdelijk coronaziekenhuis niet betaald en ontslagen
Het Guatemalteekse ministerie van Gezondheid heeft 46 werknemers van een noodziekenhuis in de hoofdstad ontslagen. Het tijdelijke ziekenhuis opende op 21 maart zijn deuren voor coronapatiënten. Het ontslagen personeel werkte drie maanden in het ziekenhuis onder enorm zware omstandigheden. Ze wachten nog steeds op hun salaris. Ook kregen ze geen ontslagvergoeding. Schrijf naar de Guatemalteekse gezondheidsminister. Roep hem op de 46 ontslagen werknemers onmiddellijk hun salaris te betalen en onderzoek te doen naar de reden van hun ontslag.
Ontslag om administratieve reden
Het ministerie van Gezondheid heeft de werknemers, onder wie stafleden en schoonmakers, op 5 juni ontslagen. Volgens administratieve regels van het ministerie moesten de werknemers een universitaire of middelbare
schooldiploma hebben. Dat hebben ze niet. De nationale ombudsman, die ook onderzoek doet naar de zaak, meldde dat dit ook niet werd gevraagd toen het ministerie de werknemers in dienst nam.

Schrijf vóór 1 september 2020

Contactpersoon brieven:
Remieke Niermeyer
remieke.niermeyer@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.