De impact van de Corona maatregelen en thuiswerken

(Bron: CHE)

Nu velen van ons door de maatregelen thuiswerken, dit moeten combineren met zorg voor kinderen, of juist alleen zijn, geen face-to-face sociale contact hebben en sport als uitlaatklep ook veel minder mogelijk is, merken we dat de onrust en stress bij sommige collega’s oploopt.

Wat zou je kunnen ervaren?

  • Moeite met het vinden van dagritme, wat zorgt voor frustratie, lusteloosheid of juist gejaagdheid.
  • Gevoel overbelast te zijn omdat het werk actie van je vraagt, maar je ook een zorgtaak hebt.
  • Bezorgdheid en angst over de gezondheid van jezelf en je geliefden.
  • Eenzaamheid als je nu alleen in je eigen omgeving bent.
  • Gevoelens van zinloosheid of verlies van betekenis, door minder contact met familie, collega’s, studenten en mensen uit kerkelijke of verenigingsverbanden.
  • Gedachten die niet te stoppen zijn over de ontwikkelingen, scenario’s over wat er gaat gebeuren en hoe dit verder zal gaan.
  • Stemmingsklachten: zeker als je voor de Corona-uitbraak al sombere gevoelens en/of angstklachten had, zouden deze nu kunnen verergeren.

Wat kun je doen?

  • Goede zelfzorg is belangrijk: dit begint met compassie, dat wil zeggen dat er erkenning mag zijn van de angst en onrustgevoelen. Deze situatie is moeilijk en niemand heeft hier ervaring mee, het is logisch dat je dit allerlei gedachten en gevoelens oproept. De situatie vraagt tijd en aanpassing. Tegelijk is het mogelijk om wel iets te doen wat helpend kan zijn.
  • Probeer (zo mogelijk samen met je gezinsleden) een dagritme, weekschema en huisregels op te stellen. Met daarbij zoveel mogelijk ritme: op dezelfde tijd opstaan en gaan slapen, werk-, eet- en ontspanningstijden. Creëer zo mogelijk een vaste werkplek in huis. Bedenk voor jezelf hoe je tot ontspanning komt, bijvoorbeeld door (bijbel) lezen, bidden, netflix kijken, creatief bezig zijn, mindfulness en een rondje wandelen of fietsen in de buitenlucht. Er zijn verschillende apps om je hierbij te ondersteunen.
  • Goede psychische zelfzorg betekent dat je gedachten en gevoelens observeert maar er niet mee samenvalt. Wanneer je negatieve gedachten bij jezelf waarneemt, kun je er een helpende gedachte tegenover te stellen. Wat ook helpend kan zijn is met regelmaat bedenken en opschrijven waar je dankbaar voor bent.
  • Goede lichamelijk zelfzorg: uit onderzoek blijkt dat minimaal een uur in de buitenlucht  bewegen zorgt voor psychische balans. 7-9 uur slapen en gezonde voeding is uiteraard ook belangrijk.
  • Goede sociale zelfzorg: Zoek digitaal of telefonisch contact met anderen: binnen je team, kamer, vriendenkring en kerk. Het delen helpt ook bij angstige gedachten en sombere gevoelens. Ook het delen van prettige herinneringen of gevoelens kan helpen als tegenwicht. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander, want iets doen voor een ander geeft zin en betekenis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.