Kerstviering senioren 17 december.

      Geen reacties op Kerstviering senioren 17 december.

Bij de binnenkomst was er gelijk koffie/thee met een stukje banketstaaf en kon iedereen even bijpraten. Na de koffie/thee kreeg Jan Peter Prenger het woord en hield een uitleg over Kerst door de eeuwen heen. Het was wel wonderlijk te horen dat Kerst vroeger helemaal niet gevierd werd. Het belangrijkste feest was vroeger het Paasfeest. Dat wij ook Kerstfeest vieren op 25 en 26 december wil niet zeggen dat dàt echt de dag van Jezus geboorte was.

In de Bijbel wordt daarover niets geschreven, zelfs Zijn Geboortejaar is niet het jaar 0 maar ergens tussen 7 en 2 vóór Christus. Dat het eind december wordt gevierd komt omdat het ook de tijd is dat dagen weer langer worden, de midwinterzonnewende, en vroeger bedacht men dat het kerstfeest ook het feest van licht moest zijn. Ook was er vroeger nogal een verschil tussen het vieren van de katholieken en de protestanten, wat in 1574 leidde tot een verbod van de Synode op de viering van Kerstfeest. Dit werd door de bevolking niet op prijs gesteld dus moesten ze het herroepen.

Ook het zingen van kerstliederen heeft eigenlijk zijn oorsprong in Engeland, denk aan de Christmas Carols en Duitsland waar met name Stille Nacht, Heilige Nacht, heel beroemd werd. Zelfs Joost van den Vondel vond dat de kersttijd tijd was om “te danssen en te bancketeeren.” Het sturen van Kerstkaarten werd ook pas “gewoon” toen de PTT 1871 de briefkaart uitbracht. Een Amsterdamse firma kwam op het idee om een ‘nieuwjaarsbriefkaart” uit te brengen en later werden dat de gebruikelijke kaarten. Ook de weg van de kerstboom is nogal wonderlijk.

De vroegste meldingen van de kerstboom dateren uit de 15de eeuw. In de Middeleeuwen bestond een kerkelijke paradijsboom, De Boom der kennis van Goed en Kwaad. Dat was een loofboom die in het voorportaal werd opgesteld tijdens het feest voor Adam en Eva op 24 december. De eerste keer dat melding werd gemaakt van een Kerstboom is 1605 toen men meldde dat in Straatsburg in salons met Kerstmis sparren plaatste waarin allerlei snoep en papieren figuren werden gehangen. De eerste kerstboom in Nederland werd gespot in het Betuwse Hemmen in 1835. In de 20ste eeuw werd Kerstmis meer een feest van vrede en solidariteit, denk aan de driepoot met collectebussen van het Leger des Heils.
Na de uitleg van Jan Peter nam Janke Koopman het woord om Thea Kole te bedanken voor al de keren dat ze meegeholpen heeft met de Kerstvieringen maar nu gaat verhuizen naar Goes waar ook haar roots liggen.

Daarna kregen we een heerlijke broodmaaltijd aangeboden met vooraf een kop soep en kon iedereen de kerststol en het brood en broodjes met allerlei soorten beleg zelf nemen, het werd aangeboden in buffetvorm.

Het was een prachtige viering en iedereen die er druk aan geweest is: heel veel dank.
Will en Karl de Zoeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.