Edese Post: Voor het eerst ook een Passie in Ede

Edese Post – Di 27 mrt 2018, 11:00

Aanstaande Goede Vrijdag is er in Ede een Passie. De Raad van Kerken, Emmaüs Ede en de Rooms-Katholieke St. Antoniusparochie organiseren samen een wandeling en dienst om stil te staan bij het lijdensverhaal én het lijden in de wereld.

EDE – Het is de eerste keer dat de Passie op deze manier georganiseerd wordt. Het idee komt van Erna Hulstein, tijdens een verblijf in Holten ziet ze dat drie kerken samen een Passie organiseren, het lijkt haar mooi om dit ook in Ede te doen. “Ik ben al in oktober begonnen met het organiseren”, vertelt Hulstein. “Er komt van alles bij kijken, je moet vergunningen aanvragen, verzekeringen regelen, het Rode Kruis moet er zelfs bij zijn.”

De dragers met het kruis tijdens de laatste oefening voor vrijdag. (Foto: Albert Schol) (Foto: Eline Lieftink)

Ede Doet

De Passie is een samenwerking van allerlei Edenaren. Zo is het kruis gemaakt door leerlingen van het Streek Zandlaan, de posters zijn ontworpen door studenten van de CHE en de Passie zelf wordt gefilmd door een student van het ROC A12. De kosten voor de Passie zijn gedekt door verschillende donaties, zo werd er 1250 euro opgehaald door de bonnen van Ede Doet. Daarnaast werd een deel gesponsord door winkelcentrum De Stadpoort en werden er lege flessen ingezameld.

Ingetogen

Het evenement begint om 19.15 uur bij de Stadspoort, vanaf daar wordt het kruis naar het Kerkelijk Centrum Emmaüs gedragen. Tijdens de tocht zijn er trommelaars van showband Irene aanwezig. Hulstein: “De wandeling duurt ongeveer een half uur en is ook geschikt voor kinderen, die als ze willen een lampion mee mogen nemen. Achtereenvolgens is er een dienst van een uur waarin voorganger Jan-Peter Prenger het lijdensverhaal vertelt, wat wordt afgewisseld door Geke ter Velde, die vertelt over het lijden in de wereld, persoonlijk en ver weg. De Passie wordt op ingetogen wijze gehouden. Sommige mensen zijn bang dat het een groot spektakel wordt, maar dat is juist niet de bedoeling.” Tijdens de dienst zijn er meerdere artiesten aanwezig: ‘Grandma’s Hands’ en de zangers Tamara Schalckx, Paula Vos en Rogier Pelgrim. Zij voegen op muzikale wijze wat toe aan de verhalen.

Opgeven

“Mensen die mee willen lopen met de stille tocht zijn van harte welkom. Wel wordt van hen gevraagd of ze zich op willen geven via de site www.emmaus-ede.nl. Voor mensen die niet mee kunnen of willen lopen is het mogelijk om de toch in de kerk op het beeldscherm te volgen, de uitzending wordt verzorgd door ROC A12″, vertelt Hulstein. “Het zou leuk zijn als alle 350 plekken bezet zijn vrijdag”, voegt ze eraan toe.

Passie Ede-Zuid, 30 maart 2018. Tijd: 19.15 tot 21.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.