Ede Stad: Stille tocht met kruis door Ede-Zuid

Ede Stad – 28-03-2018, 11:19. Danny van Zeggelaar

Ook Ede krijgt dit jaar een eigen versie van ‘The Passion’. Althans, een afgeleide daarvan. Op eigen wijze houden kerkelijk centrum Emmaüs en de rooms-katholieke Sint Antoniusparochie vrijdag, op Goede Vrijdag, de ‘Passie’.

Compleet met kruis en een stille tocht door Ede-Zuid wordt op Goede Vrijdag de Edese ‘Passie’ gehouden, een variant op het televisieprogramma ‘The Passion’ dat al jaren wordt uitgezonden door de publieke omroep. De tocht begint bij de Stadspoort en eindigt vervolgens bij Emmaüs, waar een ‘eigenwijze’ viering wordt gehouden. Voorganger Jan-Peter Prenger vertelt het lijdensverhaal en Geke ter Velde tekent voor een verhaal over lijden in de huidige tijd. Dat alles afgewisseld door muziek.

SAMENWERKING ,,Vorig jaar met Pasen zijn mijn man en ik in Holten geweest, bij een Passieviering door drie lokale kerken”, zegt Erna Hulstein, die de Edese ‘Passie’ organiseert. ,,Dat heeft op ons zo’n indruk gemaakt, dat ik dacht: dat kunnen we ook in Ede doen.” De Emmaüs en de Sint Antoniusparochie organiseren het samen, zonder medewerking van de andere kerken. Die houden hun eigen vieringen.

SOBERDER De Edese ‘Passie’ is wel enigszins vergelijkbaar met ‘The Passion’, maar het wordt volgens voorganger Prenger een stuk soberder. ,,Het lijdensverhaal wordt bij onze dienst niet nagespeeld, maar gewoon voorgelezen”, zegt hij. ,,We maken wel gebruik van moderne popmuziek, zoals liederen van Blof en Trijntje Oosterhuis. Maar verder is het hier anders dan ‘The Passion’.”

Dat komt ook door het verleden, zegt hij. ,,De vieringen op Goede Vrijdag waren hier altijd wat ingetogen en met deze viering proberen we dichter bij de mensen te komen, om van het verhaal ván Goede Vrijdag een verhaal van vandaag te houden. Er is bijvoorbeeld wel iemand die het licht doet, maar dat doen we bewust niet zo spectaculair als dat zou kunnen.”

GROOT KRUIS Een van de onderdelen van de viering is een stille tocht, die dus bij Stadspoort begint. Het is een tocht van een kilometer, waarbij gelopen wordt met een groot wit kruis van bijna 3 meter bij 1,75 meter. ,,Het moest zelfs wat ingekort worden, anders paste het niet door de deur”, vertelt Hulstein. ,,We hebben echt geen idee hoeveel mensen we kunnen verwachten. Mensen kunnen bij het begin aanhaken maar ook halverwege. We starten om 19.15 uur bij de Stadspoort. De viering zelf begint rond 20.00 uur, als de stoet aankomt. Het is fijn als mensen zich van tevoren aanmelden via www.emmaus-ede.nl.”

EDE DOET Het kruis is gemaakt door een docent van Het Streek, locatie Zandlaan. Scholen hebben sowieso veel meegewerkt. ,,De CHE heeft gezorgd voor posters, een leerling van ROC A12 gaat de tocht via Facebook streamen, zodat ook in de kerk kan worden meegekeken.” Ook organisaties hebben meegeholpen. Zo kwam er via Ede Doet geld binnen, is er geld binnengehaald via een statiegeldactie van de AH XL én heeft Stadspoort meebetaald.

De stille tocht begint om 19.15 uur bij Stadspoort, aan de Rietkampen-zijde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.