Verslag kerstviering senioren

      Geen reacties op Verslag kerstviering senioren

Maandag 18 december was het weer Kerstviering met de senioren in de Emmaüs. Na de kennismaking begon de viering om ongeveer 11.15u en opent Janneke Bron de bijeenkomst. Zij heet mw. Janneke van Rees welkom, die het Kerstverhaal aan de hand van door Antonie van Kampen geschreven verhalen zal vertellen. Voor de gasten van De Gelderhorst werden de verhalen vertolkt door Jelien Kruizinga.
In de kerkzaal waren prachtige quilten opgehangen die de Kerstfeer ondersteunden. Wij zingen met elkaar “Komt allen tezamen” en daarna gaf zij het woord aan mw. Van Rees. Mw. Van Rees vertelde het Kerstverhaal uit haar hoofd. Het was een prachtig!

Daarna volgde het 1ste Kerstverhaal: Harold en Linda woonden in het koude Groenland en hadden helaas geen kinderen. Harold was dokter en deed veel voor de gezondheid van de Eskimo’s. Het was tegen Kerst maar van drukte, mooie winkels, familiebezoek kon bij hen geen sprake zijn natuurlijk dus zagen ze er een beetje tegenop. De avond voor Kerst kwam een Eskimo hem halen omdat de geboorte van zijn kind niet goed ging en zijn vrouw vreselijk veel pijn had. Na een kleine aarzeling ging hij toch mee en na een moeilijke reis komt hij bij de iglo van de barende vrouw. Het was erg warm binnen en het stonk er verschrikkelijk. Hij hielp de vrouw en na enige tijd werd een meisje geboren: een prachtig kind met donkere haartjes en boven op haar hoofd een plukje witte haren, net een sneeuwvlok, maar toen hij vertelde dat de baby een meisje was werd de vrouw erg verdrietig wand ze hadden al een meisje en een jongen en nog een meisje was 1 mond teveel. Harold wist precies wat dat betekende: het meisje zou een nare dood tegemoet gaan buiten in de koude sneeuw. Razend snel tolden de gedachten door zijn hoofd: dàt kon toch niet, Sneeuwvlokje (zo had hij de baby genoemd) kon toch maar niet buiten in de sneeuw gelegd worden? Toen schoot een gedachte door zijn hoofd: zelf het kind meenemen en verzorgen.

De ouders waren het ermee eens en de vrouw vertelde waar Harold berevellen kon vinden om het kind mee warm te houden op weg naar zijn huis. Hij pakte het in, dicht tegen zich aan om warmte te geven, en ging weer terug naar huis met de hondenslee. Onderweg toen het kind koud begon te worden haalde hij ook twee van zijn honden erbij, zodat die ook warmte kon geven. Zo kwam hij bang, dat Linda het niet goed zou vinden, thuis met de baby. Linda vond het prachtig en verzorgde de baby goed en noemde haar Maria. Harold noemde haar nog vaak Sneeuwvlok omdat hij dat niet kon vergeten. en mw. Van Rees liet met haar oude speeldoos ook een paar kerstliedjes horen, zoals Stille nacht, dat werd mooi vertolkt door Jelien Kruizinga.
Na het gezamenlijk zingen van “Stille nacht, Heilige nacht” vertelde Janneke van Rees ook nog en verhaal gezien vanuit de belevenis van de kerstboom. De kerstboom stond met familie in het bos en daar was het heerlijk rustig: af en toe een vogel fluitend in je takken maar dan werd het Kerst en werd je omgehakt en op een hoop gegooid. Op de markt kwamen de mensen naar je kijken. Dan was je te vol of te groot of te klein maar wel altijd te duur. Dan kwam je binnen te staan, werd je versierd en op het laatst kreeg je dan ook nog van dat vreselijke, prikkelende engelenhaar in je takken. Vreselijk!. De lichtjes waren wel leuk, maar op het laatst kwam je weer afgetuigd op een hoop te liggen met andere kerstbomen en werd allemaal in brand gestoken, dat was heel warm!!

Herinneringen en een Kerst, helemaal alleen. In een donkere loods zaten een aantal gevangenen en van de Jappen kregen ze bijna niets. Er was 1 mijnheer die een kaars meegenomen had om op te eten, als hij erge honger had. Toen werd het Kerst, dat hadden ze bij gehouden door de dagen te kerven in een balk welke datum het was. En dan op Kerstavond, niets te eten of te drinken, maar wel in plaats daarvan een brandende kaars die ons vertelt van het Licht dat in de wereld gekomen is. Dan zingen we Ere zij God en wordt na een korte pauze het buffet geopend. Nadat de soep was opgediend konden we ons zelf bedienen aan het buffet. Het zag er weer prima uit en soep en buffet waren heerlijk! Iedereen bedankt voor deze mooie bijeenkomst. Will en Karl de Zoeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.